Puutarhalammen vesi sameana?

 

Veden sameutta pihan vesiaiheissa voivat aiheuttaa mm. siitepöly, eläinten jätökset, kasvit sekä ilmasta veteen siirtyvät hiukkaset. Tänä kesänä sade on aiheuttanut useille vesiaiheen omistajille ongelmia.  Sadevedessä on paljon ilmasta veteen liuenneita epäpuhtauksia.

Vesiaiheen säännöllinen siivous ja hoito estävät veden samentumista parhaiten. Altaan vesi ja ympäristö pidetään puhtaana roskista ja huolehditaan, etteivät levät pääse lammessa kasvamaan. Useat kasvit suodattavat myös vettä pitäen näin yllä veden biologista tasapainoa.

Helpoin ja paras tapa pitää vesiaiheen vesi kirkkaana on hankkia sopiva suodatin, joka suodattaa likapartikkelit pois vedestä. Suodattimia löytyy niin pienempiin kuin suurempiinkin pihan vesiaiheisiin. Useaan suodattimeen on liitetty UVC lamppu, joka on tehokas tapa päästä eroon levästä.  UVC suodattimissa vesi altistetaan UV-säteilylle. Valo eliminoi yksisoluiset levät ja ne jäävät kiinni suodattimeen. UVC on kasveille, kaloille ja muille eläimille vaaratonta.

Suodattimen toimintaa tehostaakseen tai pienen altaan väliaikaisena ratkaisuna voidaan käyttää PondClear kirkastinta. Kirkastinta sekoitetaan 0,5dl kuutiota kohden vettä. PondClear sitoo sameutta aiheuttavat hiukkaset altaan pohjalle, josta ne voidaan joko imuroida tai poistaa levähaavilla.  PondClear ei aiheuta kasveille vahinkoa.

Ei kannata siis tuhlata vaihtamalla vettä altaaseen. Veden vaihto voi toisinaan aiheuttaa vielä lisää ongelmia, kun lammen biologinen tasapaino järkkyy.

Puutarhalammen kirkas vesi