Uima-altaan ilmalämpöpumpun valinta

Uima-altaan veden lämmitys on usean altaan omistajan mielessä.  Suora sähkölämmitys on ehkä suosituin altaiden lämmitysmuoto, mutta ilmalämpöpumput ovat vuosi vuodelta yleistyneet markkinoilla.

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Sähkölämmitykseen verrattuna säästöä syntyy 65–80 %.

Käyttämällä lämpöpumppua ulkoaltaissa uintikausi pitenee merkittävästi – allasveden lämpötila voidaan pitää esim. 27 ºC:ssa toukokuusta syyskuuhun. Valitsemalla suositeltua isompi malli tai split-malli käyttökautta voidaan pidentää vielä lisää.

Allaslämpöpumppu ei ole aurinkokerääjästä poiketen suoraan riippuvainen aurinkotunneista, joten altaan vesi lämpenee sitä käytettäessä myös kesän pilvisinä päivinä.

Ilmalämpöpumppu on nopea ja helppo asentaa – vain vesiliitäntä ja sähköasennus. Asennus on huomattavasti helpompi verrattuna esimerkiksi aurinkokerääjään tai lämmönvaihtimeen. Suosittelemme siltä käyttämään asennuksessa aina ammattilaista.

Allaslämpöpumppu on helppo huoltaa. Ulkoaltaissa vesi poistetaan talveksi ja lämpöpumppu peitetään talvipeitteellä. Pumppu puhdistetaan silloin tällöin pesusienellä ja mahdollisesti ilmalämpöpumpun puhdistusaineella.

Ilmalämpöpumppuja uima-altaille on nykyisin laaja skaala joka lähtöön. Sopivankokoisen lämpöpumpun valitseminen ei aina ole kovin helppoa ja vääränlainen mitoitus on yksi yleisimpiä ongelmia lämpöpumpuissa. Väärin mitoitettu tai asennettu lämpöpumppu ei tuo toivottua säästöä lämmityskustannuksiin, vaikka kyseessä olisi kuinka hyvä laite.

Ilmalämpöpumpun valinnassa tulisi huomioida mm. uima-altaanilmalämpöpumpun valitsin

sijainti
koko
paikka (sisä- vai ulkoallas / maanpäällinen/upotettu allas)
muoto
peitteen tai katteen käyttö

Pumpun valinnan helpottamiseksi on Gullberg & Jansson tehnyt laskurin, jonka avulla pystyt valitsemaan juuri oikean ilmalämpöpumpun altaallesi.