Muoviputkistojen liitostavoista

Muoviputkistojen liittämistapoja on useita ja oikean menetelmän valinta riippuu putkimateriaalista, käyttökohteesta, asennusolosuhteista ja tarvittavasta tiiviydestä. Tässä esittelemme yleisimpiä liittämistapoja.

Muoveja liitetään pääasiallisesti kolmella eri tavalla: mekaanisesti, liimaamalla (kylmähitsaus) sekä hitsaamalla.

Mekaaniset liitokset

Mekaaniset liitosten etuna on nopea ja helppo asennus. Usein mekaaninen liitos on mahdollista purkaa ja käyttää uudelleen. Mekaaninen liitos ei kuitenkaan ole aina yhtä pitkäikäinen kuin hitsaus- tai liimaliitos. Lisäksi mekaanisen liitoksen usein tarvitsema tiiviste kovettuu ajan myötä. Tiivisteen kovettuminen on tärkeätä huomioida kaasujen ja syövyttävien aineiden kanssa.

Kierreliitokset
Käytetään usein pienemmissä putkikoissa ja järjestelmissä, joissa liitoksia saatetaan joutua purkamaan. Kierteeseen on hyvä käyttää tiivistysmateriaalia, kuten PTFE teippiä. Kierteitetyt liitokset mahdollistavat helpon asennuksen ja purkamisen ilman erikoistyökaluja. Kierreliitoksia käytetään esimerkiksi kahden eri materiaalin liitoksissa sekä venttiilien ja pumppujen liitoksissa.

Kalvoventtiili ja paineentasausventtiili, joissa molemmissa kierreliitokset (yhdistäjät)

Puserrusliitokset
Yleisiä esimerkiksi PEX-putkistoissa. Puserrusliittimissä käytetään metallista rengasta, joka puristetaan putken ympärille tiiviin liitoksen aikaansaamiseksi. PEX liitoksien tekoon tarvitaan usein erikoistyökalu.

Laippaliitokset
Käytetään pääasiallisesti suurikokoisissa putkistoissa. Laippaliitoksessa putkien päihin asennetaan kaulukset, jotka laippojen ja pulttien avulla kiristetään yhteen. Laippaliitoksissa tarvitaan aina tiiviste, kuten O-rengas tai tasotiiviste. Laippaliitoksia käytetään kahden eri materiaalin liitoksissa sekä venttiililiitoksissa. Liitos soveltuu paineputkistoihin ja teollisuusjärjestelmiin. Laippaliitosten tiiviste kovettuu ajan myötä, joten se tulee tarkistaa ja vaihtaa säännöllisesti.

Laippaliitos, jonka välissä läppäventtiili

Pikakiinnitysjärjestelmät
Nämä järjestelmät mahdollistavat nopean ja helpon asennuksen ilman erikoistyökaluja. Ne perustuvat usein mekaanisiin lukitusmekanismeihin, jotka varmistavat tiiviin liitoksen. Kuten laippaliitoksissa, pikakiinnitysjärjestelmissä on tiiviste, joka kovettuu ajan myötä. Pikakiinnitysjärjestelmiä ovat mm. erilaiset puserrus-, pusku- ja muhviliitokset sekä ”camlockit” eli nokkavipuliittimet.
Pikakiinnitysjärjestelmät eivät usein sovellu prosessiteollisuuden putkistoihin kuin erittäin rajoitetuissa käyttökohteissa.

Liimaus (kylmähitsaus)

Liimausta käytetään PVC, C-PVC, ABS sekä PMMA putkistoille. Oikein tehtynä se on luotettava ja edullinen menetelmä. Liimausmenetelmä on kemiallinen prosessi, jossa käytetään liuotinpohjaista liimaa, joka sulattaa putkien pinnat ja muodostaa yhtenäisen, tiiviin liitoksen.  Eri liimatyypit eroavat merkittävästi toisistaan, joten on hyvä tutustua liimojen ja liitettävän materiaalin ominaisuuksiin ennen liimausta. Liimauksessa on tärkeää valita oikea liima, noudattaa valmistajien ohjeita ja tehdä jokainen vaihe huolellisesti.

Muut muovit eivät sovellu liimaukseen koska ne eivät reagoi liuotinpohjaisten liimojen kanssa.

Hitsaus

Muoviputkistojen hitsaus on yleinen ja luotettava liitostekniikka, jota käytetään erityisesti paineputkistoissa, vesijohtoverkoissa sekä teollisuus- ja kaasuputkistoissa. Hitsausmenetelmällä saadaan aikaan vahva, yhtenäinen ja pitkäaikainen liitos ilman mekaanisia liittimiä. Atollin valikoimasta löytyvät kaikki muoviputkien hitsaukseen tarvittavat putkijärjestelmän osat ja hitsauskoneet.

Puskuhitsaus
Puskuhitsaus voidaan suorittaa kuumaelementti hitsauspeilillä (PE, PP ja PVDF) tai IR/infrapuna hitsauskoneella (PE, PP, PVDF, ECTFE, FEP ja PFA).

Puskuhitsauksessa höylätyt ja puhtaat putkenpäät liitetään yhteen sulattamalla ja puristamalla ne sen jälkeen paineella yhteen. Liitoksesta tulee kestävä, koska materiaali sulaa yhteen ilman ylimääräisiä liitosaineita.

Infrapunahitsauksessa liitettävät pinnat lämmitetään infrapunasäteilyn avulla. Säteilyn avulla siirretty lämpö ei vaadi lämmityspinnan koskettamista liitoskappaleiden välillä, ja näin ollen saumaan ei pääse epäpuhtauksia. Infrapunahitsauksen periaate on muuten sama kuin puskuhitsauksen, mutta puhtauden lisäksi sen avulla saavutetaan nopeampi perusaineen lämpeneminen.

Lisätietoja puskuhitsauksesta: Muoviteollisuus ry:n PE putkien Puskuhitsausopas.

Infrapunahitsausta

Sähkömuhvihitsaus
Sähkömuhvihitsausta (PE, PP ja PVDF) käytetään erityisesti vesihuolto- ja kaasulinjoissa ja se on helppo ja luotettava tapa erityisesti vaikeissa työolosuhteissa.

Sähkömuhvihitsaus suoritetaan hitsauskoneella. Kaikissa sähköhitsausosissa on sisäänrakennettu metallinen vastuslanka. Kun lanka kytketään virtalähteeseen, se lämpenee ja sulattaa ympärillään olevan muovimateriaalin, joka laajenee aiheuttaen putken ja putkiyhteen välisen hitsauspaineen.

Lisätietoja sähkömuhvitsauksesta: Muoviteollisuus ry:n PE putkien sähköhitsausopas

Sähkömuhviliitos työn alla PE kaasuputkeen

Muhvihitsaus
Muhvihitsaus (PE, PP ja PVDF) on suosittu erityisesti käyttövesi-, lämmitys- ja teollisuusjärjestelmissä. Muhvihitsausta käytetään pienemmissä putkikoissa. Muhvihitsauksen periaate on hyvin samantapainen kuin puskuhitsauksessa. Siinä muhvillisen osan sisäpinta ja siihen liitettävän putken ulkopinta lämmitetään hitsauslämpötilaan joko muhvivasaralla tai muhvihitsauskoneella. Muhvin ja putken sovite on mitoitettu siten, että putki ei kylmänä mahdu muhvin sisään. Hitsauspaine syntyy tiukan sovitteen syntymällä puristuksella.

Jos kyseessä on kemikaaliputkisto, on Tukesin oppaan mukaisesti hitsaajien pätevyys todennettava käytännössä SFS-EN 13067 mukaisesti: PED1-luokassa yrityksen sisäisenä pätevyytenä tai korkeammissa PED-luokissa kolmannen osapuolen (tarkastuslaitos) toimesta.
Atollin liitosasentajat ovat suorittaneet EN1367 pätevöitysmiskokeet ja noudattavat kestomuovisia kemikaaliputkistoja koskevaa opasta.
Tukesin Kestomuoviset kemikaaliputkistot opas. 

Oikean liitosmenetelmän valinta riippuu putkimateriaalista, käyttökohteesta, asennusolosuhteista ja tarvittavasta tiiveydestä.

Atollilta löydät niin tuotteet, neuvot kuin koulutuksetkin putkistojen liitoksiin.

 


 

Lisätietoja asiakaspalvelustamme

Jari Monola
[email protected]

Ville Uimi
[email protected]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email